Durf jij jezelf bloot te geven?

In gesprek met mijzelf:

“Amanda, ga jij deze foto publiceren?”

“Ja, ondanks dat ik het spannend vind.”

“Hoe denk je dat deze foto op een zakelijke pagina als LinkedIn overkomt?”

“Ik weet het, iedereen zal zijn of haar mening over deze foto en over mij klaar hebben.”

“Ben je je ervan bewust dat mannen heel anders naar deze foto kunnen kijken?”

“Ja, dat zou kunnen, maar het is niet mijn doel om mijzelf als een lustobject neer te zetten.”

“Hoe zullen vrouwen naar deze foto kijken?”

” Ik kan mij voorstellen dat er vrouwen zullen zijn die jaloers zijn maar dat is niet mijn bedoeling. Ik geloof juist in het mooie van ieder mens en zijn of haar kwaliteit.”

“Waarom doe je het dan, wat is jouw doel hiermee?”

“Door mijzelf bloot te geven, mij kwetsbaar op stellen, hoop ik andere te inspireren en te motiveren om verder te kijken. Wij mensen kunnen veel meer dan wij zelf denken.”

Mijn verhaal:

Zes jaar geleden stond ik op een keerpunt in mijn leven. Ik vond mijzelf niet bijzonder, meer doorsnee, een grijze muis. Ik deed wat ik dacht dat ik moest doen; werkte hard, waar overigens niets mis mee is, en toch knaagde er iets. Ik was ontevreden over mijn leven, ondanks dat het mij aan niets ontbrak.

Op een gegeven moment werd ik door een vriendin gevraagd om mee te werken aan een photoshoot. Zij runt een bikinishop op Mambo Beach, de hotspot van Curaçao en zocht voor haar nieuwe collectie modellen. Ik verklaarde haar voor gek. Allerlei gedachten kwamen in mij op om deze uitdaging niet aan te gaan.

“Ik ben niet fotogeniek, ik ben niet mooi genoeg. Brrr, al die mensen die dan naar je kijken, vreselijk. Nee, dank je, ik blijf liever in mijn zelf gecreëerde schaduw staan.”

Toch heb er ik uiteindelijk voor gekozen om deze uitdaging aan te gaan. De reden hiervoor was totaal iets anders te doen dan dat ik gewend was. Ik zette hiermee de eerste stap uit de voor mij veilige comfortzone waar ik zo ontevreden over was.

Nu, zes jaar later, ben ik trots op deze foto en trots op alle stappen die ik de laatste jaren heb gezet en nog steeds zet, om succesvoller te zijn.
Succes is voor mij de stappen die ik heb gezet om mijn doelen te bereiken.

Wat ik van deze photoshoot heb geleerd, deel ik graag met jullie:

1. Luister niet altijd naar je eigen gedachten.
Gedachten kunnen je saboteren waardoor groei niet mogelijk is. Jij bent niet je gedachten, je hebt slechts gedachten!

2. Doe eens totaal wat anders dan dat je gewend bent om te doen.
Ga eens linksaf in plaats van rechtsaf. Door niet het vertrouwde pad te bewandelen, leer je meer over jezelf, de ander en je talenten. Voor mij persoonlijk was mijzelf verstoppen veiliger dan op de voorgrond staan. Zichtbaar zijn, was mijn grootste angst!

3. Pak je angst aan.
Als ik zichtbaar word en mijzelf laat zien, wat zullen anderen dan wel niet van mij denken. Nu weet ik daarmee om te gaan: Ik laat de angst er zijn, geef het aandacht en benoem de angst, waardoor deze afzwakt en verdwijnt. Wij zijn niet onze angst!

4. Elimineer zelfkritiek
Geef jij jezelf vaak op je kop voor de kleinste dingen? Eerlijk gezegd ik was een expert hierin en had een sterk innerlijke criticus. Is er bij jou een klein stemmetje in je hoofd dat vaak verteld dat je niet goed genoeg bent, niet mooi genoeg, niet slim genoeg? Een stem die zegt dat je het vast niet kan? Als je vaak kritiek hebt op jezelf, onderneem dan actie om dit te veranderen. Buig het om in positieve zin. Als je een fout hebt gemaakt wees dan mild voor jezelf. Geef toe dat je iets niet handig hebt aangepakt maar daarvan hebt geleerd voor een volgende keer.

Wie herkent er ontevredenheid?
Wat maakt het dat jij ontevreden bent? Is het werk of privé?
Stel dat jij bewuster bent waar jouw ontevredenheid, onzekerheid, angsten vandaan komen. Waardoor jij stralender en vitaler in het leven staat!

Wil jij dan een vervolgstap zetten op weg naar groei en vitaliteit?
De enige persoon die jij kunt veranderen, ben jij!

Neem gerust contact met mij op voor het maken van een afspraak.
Ik help jou graag verder te groeien.

Inspirerende groet,

Amanda Westerveld-Nugteren

Laat een reactie achter